25 Jul, 2013

Vrijheid

Op de camping maak je snel vriendinnetjes, je komt gewoon aanlopen met je bal en vraagt of ze met je willen spelen. Soms wil je weten hoe ze heten, maar ja je komt met een geheel andere vraag. “Hoe oud ben jij?” We hebben dit geoefend met leespraat om je niet alleen 7 te laten zeggen maar een mooi antwoord te geven. Ook aan andere (volwassen) mensen vraag je hoe oud ze zijn. Tja, even resetten, dan vraag je wel hoe mensen heten. Je bent ook heel consequent, je heet Tamara en je hebt geen andere benamingen als boefje, meisje of schatje, je zegt ferm “nee, ik heet Tamara, niet … Mensen die je een jaar niet gezien hebben zijn verbaast over je vaardigheden, je hebt weer flinke sprongen gemaakt.

Op de camping kan ik je ook steeds meer vrijheid geven en het is mooi om te zien hoe je ermee omgaat. Zo help ik jou als je naar de wc gaat, dan laat ik je handen wassen zodat ik zelf ook even naar de wc kan gaan. Iedere keer sta je netjes op me te wachten met zeep op de handen soms krijg je zelf de kraan open of je vraagt of iemand dat voor je wil doen.

Ook met het spelen kan ik je meer loslaten. Je blijft op het veld, 1 keer heeft papa je moeten zeggen dat je moet vertellen waar je naartoe gaat als je ergens anders wilt spelen, verder blijf je netjes op het veld en ben je aan het spelen met andere kinderen. Wat heerlijk dat het zover gekomen is en ik hoop dat we dit kunnen uitbouwen. Het zou mooi zijn als je uiteindelijk ook thuis op straat kunt spelen, al weet ik heel goed dat het een heel andere situatie is met heel andere gevaren.

 

Met de meisjes die in de caravan naast ons staan heb je ‘s morgens gekeken naar de kikkertjes in het gras. Het paste mooi bij het boek wat juf Martine heeft uitgezocht bij de bieb “kikkervisjes” een boek dat we samen lezen voor het slapen gaan en wat ook mee is naar de camping. Met de meisjes maak je makkelijk contact en ja je hebt speelgoed mee waarvan ik weet dat andere kinderen dat niet hebben, dus is het ook interessant om even te komen kijken.

De buurmeisjes hebben fietsen op de camping en je vroeg of jij ook op een fietsje mocht fietsen, eentje met zijwieltjes. Bibi gaf je een zetje en daar ging je. Het is lastig fietsen op het gras, maar het lukte je wel. Mooi hoor!

We hebben je vanmiddag even laten zwemmen in het zwembad, het is erg warm en het gaasje wat je op de knie had is vast gaan zitten in de wond. Ik had het gaasje al steeds nat gemaakt maar het wilde er niet af, in het zwembad was het zo gebeurd. Je staat te juichen en bent blij. Je blijft daarna lekker doorspelen en vind het goed dat we daarna de knie opnieuw verbinden (met een beetje tegensputteren).

‘s middags kon je kleuren bij de “Spelerij” maar daar had je geen zin in, ze hadden de muziek aan staan en het was erg luid, maar je ging naar binnen en bent gaan dansen, je bleef dansen en je was het er niet mee eens dat ze gingen opruimen. Je kleurplaat heb je meegenomen naar de tent, die wilde je daar wel gaan kleuren.

 

Comments are closed here.